18 Aralık 2017 Pazartesi

'Siz Türkler...'



Galatasaray teknik direktörü Tudor, Galatasaray’ın Yeni Malatyaspor’a 2-1 yenilmesi üzerine yaptığı değerlendirmede “Siz Türklerin futbola bakış açınız bu.” dedi, başta Ahmet Çakar ve Erman Toroğlu olmak üzere malûm camianın şimşeklerini üzerine çekti.

Sonra baktım ‘Siz Türkler’ sözü sosyal medyada falan bayağı bir alınganlık yaratmış. Neden? İlgili alınganlara siz Türk değil misiniz denebilir tabi. ‘Siz Türkler’ hitabında küçümseme nereden geliyor? Bir anlambilim (semantik) sorusu bu?

Önce Tudor tarafından bakalım: bir ayrıştırma yapıyor, kendini rasyonel olanın tarafına çekip diğer tarafın bakış açısını etnisite üzerinden genelleştiriyor. Genelleme birilerini küçümsemenin en etkili yoludur. Ama ifadede bir protokol hatası var mı? Siz aptal Türklerin dememiş mesela. Acaba Türk kavramı sıfatsız haliyle de aynı anlamı taşıyan bir metonimiye mi uğradı zamanla? Sözcük, sıfatları  ve zarfları da kapsayan bir ibareye mi dönüştü?  Türkler değil de sizin futbola bakış açınız bu deseydi sorun yoktu. Ya da aynı sözü Erman Toroğlu ‘Biz Türklerin futbola bakış açımız bu’ deseydi yine sorun yoktu. O zaman ilgili camianın ‘Siz Türkler’ sözünden alınganlığının Tudor’un küçümsemesinden bağımsız başka bir işlevi var. Türklüğü Tudor üzerinden bir uzlaşma noktası olarak yeniden üretmek… Yenen de yenilen de Türk takımı. Kadrolara bakınca Galasaray’ın 2 Türk’üne karşı, Malatya’da 5 Türk var. Benim işim değil ama şimdi saydım. Yani etnik açıdan Malatya daha Türk (Matematiksel olarak iki buçuk kat daha fazla). Futbol güzel bir yanılsama yaratıyor ama kimse bu yanılsamayı yanılsama olarak sevmiyor.


-Yabancı teknik direktör, kulüp yöneticilerinin arasında olası senin adamın benim adamım tartışmasını engeller. Ama aynı yabancılığı sayesinde kolay da harcanır. Onu iş başına getiren birlik kovulması sırasında da kolay birlik olur. Osmanlı’da yabancı kökenli devşirmelerin sadrazamlığa yükselmesinin nedeni de budur. Yeri geldiği zaman kolay harcanırlar. İdam edilirler. Yabancı teknik direktörler istifa etmez, kovulurlar. Üzerine basa basa söylenir: Kovuldu! ‘Biz Türklerin’ tüm Avrupalıları kovuyormuşuz gibi göstergebilimsel Tudorlara ihtiyacı var. Niye var?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder